Målerikonservering – Målerikonservator
Om verksamheten
Vi driver egen ateljé och kan ta emot konst, bemålade möbler och föremål för målerikonservering och restaurering. Olyckan kan ha varit framme och föremål fått stötskador i transporter eller i hemmet. Tavlor kan ha fått hål och revor i duken. Förgyllda ramar och speglar kan ha tappat delar. Eller ibland har man inte vårdat föremålet på en lång tid och det är smutsigt och har mist sin lyster. Vänd er då till oss så hjälper vi er med vad man kan göra åt problemet.
Tillsammans med mina kollegor tar vi på oss större uppdrag som omfattande konserveringsuppdrag i kyrkor. Arbeten dokumenteras med fotografering och rapportskrivning. Utbildad i vid Göteborgs Universitet institutionen för Kulturvård/Konservatorsutbildningen. Medlem i NKF-s, Nordiska konservators förbundet.
Vi arbetar inom flera län men främst inom den övre delen av landet. Annica finns även i Göteborg och kan där ta emot föremål både i ateljé och göra arbete ute i fält. Hon har lång erfarenhet av både arbete inom privat sektor och som anställd av arkitektfirma och länsmuseum.
Ett urval av uppdrag
Vi har arbetat i kyrkor både i Västerbottens, Norrbotten och Västernorrlands län.
Varit anställd av Västernorrlands museum (Murberget) och Stockholms målerikonservering. Där ingick med större uppdrag som Stockholm slott, Karl den XI:s galleri och Oxenstiernska palatset samt den skyddade biografen Lyran. Samt Stockholms stads konserveringsenhet, Konstkansliet (numera tillhör Stadsmuseet)
2008 rengjorde vi Sävargårdens målade väggfält och alla interiörer där som ägs av Västerbottens museum.
Gällande offentliga utsmyckningar var Anders Åbergs träutsmyckningar på SLU det stora jobbet våren 2009.Under 2008/09 gjorde vi på uppdrag av länsstyrelsen Västerbottens län en rengöring av nedklottrad fornlämnning (hällmålning) vid Korpberget i Lycksele.
Under våren 2010 börjar vi med projekteringen av Hietaniemi kyrka i Norrbotten . I ateljén målerikonservering av konst som ägs av Västerbottens läns landsting. Hösten 2010 arbetar vi i Härnösand med konservering av Domkyrkan och förgyller bland annat takstjärnor till Bjuholms kyrka.
2011 innefattar ett projekt med Luleå stift; Statusbeskrivningar av samtliga medeltida träskulpturer i Luleå stift, från Övertorneå till Nordmaling. Under juni ska byggnadsminnet vid biblioteket (gamla järnvägshotellet) i Storuman få sina dekorerade gavelfält konserverade.
Under 2012 -2015 har Linda suttit i antagningsgruppen för Konservatorsutbildningen i Göteborg som yrkesrepresentant. Linda är sedan 2012 Umeås samtidsmuseum Bildmuseets målerikonservator på konsultuppdrag. två större . Under 2012 hade ho n två större uppdrag – konserveringen av Hietaniemi kyrka med konservator Annica Björklund och tillsammans med målarmästare Ulrika Åkesdotter ekådrade och återställde en större matsal på Norrbyskärs gamla skola. Under vintern att arbetade hon med målerikonservering av konst från Vännäs Kommun och Umeå Universitet samt framtagning och renovering av en stor väggmålning på hotell Borgafjäll av Ralph Erskine.
2014 inleddes med renovering av Lage Lindells stora rotundamålning på Umeå Universitet. Sedan har vi arbetat med Bildmuseet i Umeå med två stora utställningar Leonor Fini samt Wright is wrong . Sedan startade vi upp ett nytt företag Kulturmåleri Västerbotten där Linda och Ulrika nu samarbetar.
2014 och 2015 har vi arbetat med Scharinska villan i Umeå. Hösten 2015 påbörjas arbetet med Rådhuset i Umeå samt Öjeby kyrka.
2016-2018 har varit aktiva år med konservering av Överluleå kyrka, Rosenius gården, förgyllningsuppdrag av gravar, rekonstruktion av lerklining i ett soldattorp på Västerbottens muesum mm. Vi ingår nu även i Byggnadsvård norr.
Vårt arbetsområde är Umeå, Skellefteå, Lycksele, Boden, Piteå.